15.03.23 - 26.03.23
Oplev nogle af de bedste dokumentarfilm fra dette års CPH:DOX
Vi stiller skarpt på de mest relevante emner og har skræddersyet et spændende program med tilhørende events.
Alle filmarrangementer er gratis, men kræver gratisbillet, som du kan hente via bibliotekets eller Trommens hjemmeside.
HØRSHOLM:DOX er en del af DOX:DANMARK, som byder på et udvalg af de allerbedste nye danske og internationale dokumentarfilm, og som kan opleves i mere end 25 byer rundt omkring i landet.
PROGRAM:
White Balls on Walls
Tors. 16.03.2023 kl. 19-21 i Lilletrommen
Billetter er gratis og kan hentes her: Gratisbillet
Hvad stiller vi op med en kunsthistorie, hvor alle værkerne er lavet af mænd? Sid med til møderne, når Stedelijk-museet i Amsterdam prøver at bringe kunsten ind i en ny tid. Det er klogt og morsomt at lytte til i en elegant film, der sætter fagligheden højt.
Det går ikke længere, at der kun hænger kunst af hvide mænd på museernes vægge. Tiderne skifter, og på Stedelijk-museet i Amsterdam har direktør Rein Wolfs og hans dygtige team sat sig for at gøre noget ved det. Men hvordan? I en klog og morsom film, der vægter nuancer og kompleksitet over hurtige slogans og nemme løsninger, har instruktør Sarah Vos haft fuld adgang til samtalerne på det verdensberømte udstillingssted i en tid, hvor kulturen er i forandring. Det er en fornøjelse at lytte med, for det faglige niveau er tårnhøjt, og selvironien herligt underspillet. Teori og praksis er ikke altid i synch, når diversiteten skal have et skub. For nogle er det sproget selv, der er problemet, og ikke kun et spørgsmål om hvad der hænger på de hvide vægge.
Tid: 90 min
Instruktør: Sarah Vos
Sprog: Hollandsk og Engelsk
Undertekster: Danske undertekster
Se trailer på YouTube
The Youtube effect
Fre. 17.03.2023 kl. 09.30 i stortrommen
Lukket skolevisning
Et deep dive ned i internettets ultimativt største kaninhul. Alex Winters vildtvoksende high speed-essay om teknologi kaster et grundigt og tankeprovokerende blik på de mange virkeligheder, som vi lever i på samme tid.
Internettet er fundamentalt surrealistisk. Og hvis man skulle være i tvivl kan man bare tage et kig på YouTube, verdenshistoriens største medieplatform og troldspejl. I et provokerende og vildtvoksende high speed-essay kaster tech-dokumentaristen Alex Winter et grundigt blik ikke blot på YouTube, men på hvordan internettet har ændret vores måde at leve og tænke på, siden videoplatformen blev lanceret - og det var altså først i 2005. Dengang var der to millioner videovisninger om dagen. I dag har siden 2,6 milliarder brugere dagligt. Nogle af de mennesker, der har været involveret i YouTube siden starten giver deres eget take på udviklingen i Winters film, der tager et intelligent deep dive ned i et kaninhul af K-pop, Justin Bieber, revolutioner i Mellemøsten, radikalisering, kattevideoer og organiseret misinformation. Det er et vildt trip.
Efter filmen kan eleverne møde Katrine Pedersen som er ekspert i digital kultur.
Tid: 99 min.
Instruktør: Alex Winter
Sprog: Engelsk
Undertekster: Danske undertekster
Se trailer på YouTube
Merkel
Lør. 18.03.2023 kl. 17.00 i lilletrommen
Billetter er gratis og kan hentes her: Gratisbillet
En politisk storfilm om det kvindelige ikon med den beskedne, men bestemte fremtoning - og om de vigtige 16 år i moderne, europæisk historie, hvor hun sad for bordenden. Baseret på en guldgrube af arkivklip og fortalt af Merkel selv.
I mange år var der en uskreven regel i europæisk storpolitik: Man skal aldrig undervurdere Angela Merkel. Det gjorde folk så alligevel, og den tyske regeringsleder endte som regel med at sidde med vinderkortet og et lille smil i mundvigen. Med ‘Merkel’ har Eva Weber skabt den ultimative film om den tyske politiker, og ikke mindst om Europa i de 16 skelsættende år, hvor hun sad for bordenden. Merkel voksede op i en kultur præget af frygt og mistænksomhed i DDR og opnåede en doktorgrad i fysik inden hun blev politiker. Weber har været en grundig tur i arkiverne og har skabt en storfilm om Merkels livsrejse og politiske karriere, som er fortalt af hende selv og består af det ene filmiske fund efter det andet. Et portræt af en kvinde, hvis beskedne, men bestemte fremtoning og helt egen merkelske sans for humor prægede den europæiske dagsorden på måder, der stadig viser sig i dag.
Tid: 95 min.
Instruktør: Eva Weber
Sprog: Tysk/Eng
Undertekster: Danske undertekster
Se trailer på YouTube
The hostage takers
Man. 20.03.2023 kl. 17.00 i lilletrommen
Billetter er gratis og kan hentes her: Gratisbillet
Den danske fotograf Daniel Rye er et af hovedpersonenerne i et nervepirrende gidseldrama baseret på et chokerende interview med to livstidsdømte, britiske ISIS-medlemmer i en konfrontation med journalist Sean Langan.
Efter den amerikanske krigskorrespondent James Foley i 2014 blev halshugget for åben skærm af ISIS, opsporede hans ven Sean Langan to fængslede, britiske islamister, der var involveret i henrettelsen. Sean Langan lavede timelange interviews med de to briter, og hans intense interviews er kernen i instruktørparret Puk Damsgaard og Søren Klovborgs gidseldrama ’The Hostage Takers’. De to ISIS-medlemmer vogtede over mange vestlige fanger, der gav dem dæknavnet ’The Beatles’. En af deres fanger var den danske fotograf Daniel Rye, hvis fortælling vidner om deres brutalitet overfor fangerne. To beretninger fra hver sin side med hver sin agenda. Om det helvede de tilfangetagende og deres pårørende blev udsat for, og om radikaliseringen af unge mennesker opvokset indenfor de vestlige mure. Den adrenalinpumpede førstehåndsberetning fra manden, der fik Daniel Rye ud igen, er en actionfilm værdig - men det er i Sean Langans konfrontation med de to ISIS-medlemmer, at mange års vrede endelig får afløb.
Efter filmen vil gidselforhandler Jens Serup fortælle om de nervepirrende forhandlinger for at få Daniel Rye ud i live.
Tid: 86 min.
Instruktør: Puk Damsgaard/Søren Klovborg
Sprog: Engelsk, dansk
Undertekster: Engelsk, måske danske
The Hamlet Syndrome + fællesspisning med ukrainsk tema
Tirs. 21.03.2023 kl. 16.00 i lilletrommen.
Billetter til filmen er gratis og kan hentes her: Gratisbillet
Billetter til fællesspisning koster 40 kr., og kan købes her: Billet til fællesspisning
Et af det sidste års store festivalsucceser er et eminent observeret psykologisk drama fra et lille teater i Ukraine, hvor en gruppe mennesker mødes for at fortolke scener fra Shakespeare og hele deres indre sår.
Få måneder før Ruslands invasion samles en gruppe unge på de skrå brædder for at øve sig på et stykke, der sammenfletter Shakespeares tragedie om Hamlet med skuespillernes egen turbulente virkelighed i et land, der har været under angreb siden 2014. Og ligesom Hamlet tumler Jaroslav, Kateryna, Rodion, Oksana og Roman også med deres egne traumer og eksistentielle spørgsmål. Fra krigsoplevelser ved frontlinjen i Donbas til et konservativt samfunds afvisning af ens seksualitet. Men på scenen kan deres indre liv få afløb i en helende proces, der byder på nogle uventede gennembrud - lige indtil den russiske invasion rammer.
Efter filmen kan du møde aktivitetsleder Carina Mosbæk fra Røde Kors-initiativet Venner Viser Vej. Carina vil fortælle kort om arbejdet med ukrainske flygtninge i Hørsholm. Interesserede har også mulighed for at få en snak om muligheden for at blive frivillig i Venner Viser Vej.
Bagefter er der fællesspisning i Trommens foyer, hvor der bydes på ukrainsk borscht.
Frist for køb af billet til fællesspisning er fredag d. 17. marts kl. 12.00.
Tid: 85 min.
Instruktør: Elwira Niewiera, Piotr Rosolowski
Sprog: Ukrainsk, russisk
Undertekster: Danske undertekster
The last rider
Ons. 22.03.2023 kl. 16.00 i lilletrommen
Billetter til filmen er gratis og kan hentes her: Gratisbillet
Den utrolige historie om cykelrytteren Greg LeMond, der vendte tilbage fra dødens rand med et skudhul i maven for at hjemsøge Tour de France. Et nervepirrende epos om et af sportshistoriens største og mest inspirerende comebacks.
I 1986 blev Greg LeMond den første amerikaner til at vinde Tour de France. Året efter blev han ramt af et vådeskud i en jagtulykke. Skaderne var livstruende, men trods 35 hagl i kroppen kæmpede han sig tilbage på sadlen for igen at konkurrere. Nu er året 1989, og hans største rival er Laurent Fignon. Det er amerikansk boy-next-door charme mod fransk arrogance og vildskab. Løbet bliver legendarisk, det er tættere end nogensinde før, og den gule trøje skal afgøres på sidste etapes tidskørsel. I Alex Holmes' gribende dokumentarfilm fortæller Greg LeMond selv sin historie med hjælp fra sin loyale kone Kathy. De deler en dybt personlig rejse gennem de op- og nedture, som følger med berømmelse og præstationskultur. ’The Last Rider’ er en film for cykelnørder, nostalgikere og alle med en medfødt kærlighed for sportsverdens uforudsigelige dramaer. En tohjulet thriller om en viljestærk amerikaner som trodsede forræderi, seksuelt misbrug og døden selv for at gennemføre et af de mest inspirerende comebacks i sportshistorien.
Efter filmen serverer cykelentusiast Lars fra biblioteket gode anbefalinger af cykelbøger og -film fra sin cykelstand.
Tid: 96 min.
Instruktør: Alex Holmes
Sprog: Spansk, fransk, engelsk
Undertekster: Danske undertekster
Lige før døden
Tors. 23.03.2023 kl. 17.00 i lilletrommen
Billetter til filmen er gratis og kan hentes her: Gratisbillet
For 14 år siden gik instruktør Anne Wivels mand, politikeren Svend Auken, bort efter en periode med sygdom. Han tilbragte sin sidste tid på Bispebjerg Hospital. I dag vender Wivel tilbage til det samme hospice for at lave en selvbiografisk og reflekteret film om livet og døden - og om det helt fantastiske personale, der arbejder et sted midt imellem. Hvordan er det at gå på arbejde hver dag for at tage sig af mennesker, hvis liv er ved at rinde ud? Hvilke tanker gør man sig? Og hvordan gør man det sidste kapitel i et andet menneskes liv til en god, omsorgsfuld tid? Læger og sygeplejersker deler deres tanker om både de filosofiske og praktiske dimensioner af deres arbejde, når vi sidder med til deres møder. Wivel selv første dagbog over den sidste tid i sin mands liv, og vender tilbage til sine noter i en graciøs og livsbekræftende fortælling, hvor fortid og nutid spejler hinanden.
Efter filmen kan du møde Barbara Diemi, der er selvhjælpskoordinator fra Frivilligcenter Hørsholm. I centerets selvhjælpsgrupper mødes man med ligestillede, der har brug for at bearbejde sociale og sundhedsmæssige problemer som f.eks. misbrug, skilsmisse, sygdom, psykiske vanskeligheder og dødsfald. Barbara vil fortælle om sit arbejde, om hvordan man i grupperne etablerer et meningsfyldt fællesskab, bearbejder og taler om det svære emne, som døden er - og om, hvordan man kan engagere sig som frivillig.
Tid: 73 min.
Instruktør: Anne Regitze Wivel
Sprog: Dansk
Undertekster: Engelsk